Проектът, който е внесен от страна на Министерството на финансите за минимална

...
Проектът, който е внесен от страна на Министерството на финансите за минимална
Коментари Харесай

Министърът на финансите Росица Желева: Инфлацията е компенсирана в предложението ни за минимална работна заплата

Проектът, който е внесен от страна на Министерството на финансите за минимална работна заплата от 770 лв. е препоръчан за обществено обсъждане. Според анализите на министерството това следва да влезе в действие от 1 юли 2023, когато се чака да имаме Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година. Това сподели пред публицисти министърът на финансите Росица Желева, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

Натрупаната инфлация от 2019 година до 2022 година е към 27%. Точно толкоз е и растежът, който  е получила минималната работна заплата от 2019 до 2022 година, сподели Желева. Така, че инфлацията е обезщетена. По думите и, работната заплата у нас е била изпреварващо индексирана.

За нарастване на минималната работна заплата с по 10 лв. ще са нужни до 50 млн. лв..

" По принцип, изпълнителната власт извършва това, което приеме законодателната власт. Във типа, в който е признато, то следва да се извършва ", сподели още министърът на финансите.

В бюджета, който е изработен като планове, прилагайки всички ограничения в целогодишен размер, които са признати през 2022 година, се получава недостиг от 6.6%, без спомагателни разноски и ограничения, посоми още министърът. Това означава, че при всеки допълнителен  разход се приказва за допълнителен дълг и недостиг.

" За 2022 години ние ще приключим много плътно фискално. Тъй като имаме неизпълнение в финансовите разноски и в европейските средства4, сподели Желева, като даде за образец средствата, пристигнали по Плана за възстановяване и резистентност в размер на 2.6 милиарда, против които стоят неизпълнени финансови разноски. Единственият разход м момента е по софийското метро, който няма да е повече от100 млн. лв. годишно. Тези пари остават във фискалния запас и служат за балансиране на бюджета за 2022 година и ще се видят едни доста по-ниски дефицити, защото разходът не е осъществен, изясни Желева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР